De huidige periode is een uitgelezen moment voor natuurfotografie-enthousiastelingen: de heidevelden staan volop in bloei. Maar welke soort foto’s zijn hier het meest geschikt? En hoe kun je de meest prachtige beelden vastleggen? Fotograaf Joren de Jager deelt zijn verkorte fotografiecursus. Een vroege start blijkt cruciaal volgens hem. “De ochtend biedt het meest gunstige licht, en bovendien is het dan nog heerlijk rustig.”

Dankzij de koele, regenachtige zomer heeft de heide zich goed kunnen ontwikkelen. De uitgestrekte paarse vlaktes trekken mensen vanuit alle windstreken aan. Natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en zelfs ruiters komen samen om te genieten van het paars getinte natuurschoon dat overheerst.

Zowel professionals als amateurfotografen zijn aanwezig om dit bloeiseizoen vast te leggen, waaronder fotograaf Joren de Jager. “Als je adembenemende foto’s wilt maken, dan is dit het juiste moment van het jaar om de heidevelden te bezoeken.”

Een vroege wandelaar op de heidevelden in Hilversum. Een goede voorbereiding is essentieel voor de beste foto’s, benadrukt De Jager. “Dit bereik je door vooraf te plannen waar je naartoe gaat, het weer te controleren en uiteraard je wekker te zetten.”

De ochtenduren bieden doorgaans het meest prachtige licht en er zijn nog niet veel mensen op de heide. Bij gunstige omstandigheden hangt er soms een dunne mistlaag boven het landschap. “Het contrast tussen het paars en het wit leidt vaak tot schitterende foto’s”, voegt hij toe.

De struikhei en dophei zijn verantwoordelijk voor de paarse gloed op de vlaktes. Deze planten vallen het grootste deel van het jaar niet op, tot ze van ongeveer half augustus tot half september in bloei staan. De precieze bloeiperiode varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van de zomerse weersomstandigheden en temperatuur.

Een mistige ochtend op de heidevelden nabij Hilversum. Hoewel de overvloed aan paars mogelijk eentonig lijkt, is het op de heide juist eenvoudig om gevarieerde foto’s te maken. Dit is te danken aan de diverse dieren en insecten die er leven, zoals reeën, edelherten en boommarters. Bovendien zijn er verschillende soorten vlinders en libellen te vinden, zoals de heidelibel, heidesabelsprinkhaan, het heideblauwtje en het gentiaanblauwtje.

“Probeer gedetailleerde foto’s te maken van bloeiende heideplanten en waag een poging om een vogel of een ree vast te leggen. Op deze manier keer je terug met een gevarieerde verzameling foto’s,” deelt De Jager mee.

Huisdieren Voor wie geen geluk heeft bij het spotten van wilde dieren (die ook nog eens bereid zijn om te poseren), heeft De Jager een alternatief plan: “Maak een foto van je hond, als je er een hebt.”

En als dit geen optie is, bijvoorbeeld omdat je geen huisdier hebt? Dan blijft er nog maar één ding over. “Vergeet niet om te genieten,” besluit De Jager. “Uiteindelijk is dat waardevol tijdverdrijf op de heide.”