Hoe Wordt Water Besmet?
Water kan besmet raken door contact met rioolwater of mest, legt Gertjan Medema uit, deeltijdhoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft en Chief Science Officer bij KWR Watercycle Research Institute. “Zware regenval kan deze ziekteverwekkers naar waterzuiveringsinstallaties spoelen. Als de zuivering onvoldoende werkt, kunnen deze ziekteverwekkers in het drinkwater terechtkomen.”
Ook lekke drinkwaternetwerken vormen een risico. “Zodra de druk in het netwerk wegvalt, kan verontreiniging van buitenaf binnendringen.” In Nederland is het waterverlies door lekkages laag. In Rome gaat echter bijna de helft van het water verloren. Door waterschaarste in droge perioden overweegt men daar het drinkwater dagelijks acht uur lang af te sluiten, wat het risico op verontreiniging vergroot.
Een ander gevaar is de legionellabacterie, die gedijt in systemen met een onregelmatige temperatuur. “Hotels en campings zijn bekende risicoplekken,” waarschuwt Medema. Tussen 1990 en 2011 werden volgens NRC minstens 753 Europese accommodaties in verband gebracht met legionellabesmettingen.
Risico’s van Kleine Watersystemen
Vooral kleine watersystemen zoals campings en dorpsvoorzieningen lopen risico. Hoewel EU-lidstaten wettelijk verplicht zijn om aan strenge drinkwaternormen te voldoen, geldt dit voornamelijk voor grotere systemen. In Frankrijk en Italië kampen kleinere waterwinningen regelmatig met besmettingen door de poepbacterie E. coli.
Wie water uit een besmet systeem drinkt, kan last krijgen van diarree. “Bij gezonde mensen gaat dit meestal vanzelf over, maar mensen met een zwakke weerstand kunnen ernstiger ziek worden.” Koken van water gedurende minstens één minuut doodt ziekteverwekkers en maakt het veilig voor consumptie.
Waterkwaliteit per Land
Spanje
Volgens de ANWB is het Spaanse leidingwater van goede kwaliteit en veilig te drinken, hoewel het vaak een chloorsmaak heeft. Veel mensen kiezen daarom voor flessenwater.
Frankrijk
Ook in Frankrijk is kraanwater doorgaans goed drinkbaar. Op campings kan een waarschuwingsbordje met “eau non potable” aangeven dat het water niet geschikt is. Flessenwater is overal verkrijgbaar.
Italië
Het Italiaanse kraanwater is veilig, maar bevat vaak chloor, wat de smaak minder aantrekkelijk maakt. Bij ongeschikt water staat er “acqua non potabile” vermeld.
Griekenland
Over het algemeen is het leidingwater in Griekenland van goede kwaliteit, meldt de ANWB.
Verenigde Staten
Kraanwater in de VS is veilig maar smaakt vaak naar chloor. Water uit beekjes en meren moet worden vermeden, waarschuwt de ANWB.
Nederlandse Antillen
Op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) is het leidingwater veilig. Op Sint Maarten is kraanwater drinkbaar, maar flessenwater wordt aanbevolen. Op Saba en Sint Eustatius wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken.
Indonesië
Leidingwater in Indonesië moet voor gebruik worden gekookt, gefilterd of gedesinfecteerd. Vermijd ijsblokjes en gebruik flessenwater voor tandenpoetsen en koken. Controleer flessen altijd op een ongeopende dop.