Op zondag 27 oktober 2024 schakelen we weer over naar de wintertijd. Maar hoe zit het nu precies: gaat de klok vooruit of achteruit? Waarom verzetten we eigenlijk twee keer per jaar de klok en is dat wel goed voor ons?
Wanneer gaat de wintertijd in?
De wintertijd gaat in tijdens de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024. Om 03.00 uur ’s nachts wordt de klok een uur achteruit gezet naar 02.00 uur. Dit betekent dat het ‘s avonds eerder donker zal worden en je dus een uurtje langer kunt slapen. Voor velen is deze overgang moeilijk, aangezien de kortere dagen vaak zorgen voor een ‘winterdip’. Gelukkig zijn er manieren om deze dip te voorkomen, met enkele praktische tips die helpen om gemakkelijker te wennen aan de wintertijd.
Wanneer gaat de zomertijd weer in?
De wintertijd blijft vijf maanden van kracht, tot zondag 30 maart 2025. Op die dag wordt de zomertijd opnieuw ingevoerd en gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Dan zullen de dagen weer langer worden, met meer zonlicht in de avonduren.
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het verzetten van de klok. De Europese Commissie heeft voorgesteld dat landen binnen de EU zelf kunnen kiezen welke tijd ze willen behouden: de zomer- of wintertijd. Dit kan leiden tot onduidelijkheid en verschillen in tijdszones binnen Europa. Tot nu toe blijft het tweemaal per jaar verzetten van de klok echter een traditie, hoewel de discussie over het nut hiervan nog steeds voortduurt.
Hoe onthoud je of de klok vooruit of achteruit gaat?
Met behulp van enkele simpele ezelsbruggetjes hoef je nooit meer te twijfelen over het verzetten van de klok. In de herfst worden de dagen korter, en gaat de klok een uur terug. In de lente worden de dagen langer, en gaat de klok een uur vooruit. Zo kun je het onthouden:
- Herfst (fall): de klok ‘valt’ een uur achteruit.
- Lente (spring): de klok ‘springt’ een uur vooruit.
Of we deze ezelsbruggetjes nog lang kunnen gebruiken, is de vraag. Hoewel de klok nog steeds wordt verzet, blijft de discussie bestaan. Voor nu staat in ieder geval vast dat de klok op 27 oktober een uur achteruit gaat, zodat je die dag lekker kunt uitslapen.
Wat is de ‘echte’ tijd?
De wintertijd wordt vaak gezien als de ‘echte’ tijd. De zomertijd werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen. Maar wat is de impact van het verzetten van de klok op ons lichaam? Ons lichaam heeft een interne biologische klok die zichzelf elke dag opnieuw afstemt op het natuurlijke licht. Deze biologische klok helpt ons te anticiperen op de dagelijkse cyclus van licht en donker. Door de klok te verzetten, kan dit ritme verstoord raken, wat invloed kan hebben op ons welzijn.
Chronobiologen, zoals Bert van der Horst, wijzen erop dat de wintertijd eigenlijk beter is voor onze gezondheid. Onze biologische klok blijft beter afgestemd op de natuurlijke licht-donkercyclus, wat uiteindelijk voordelig is voor ons dagelijkse ritme en welzijn.
De discussie over de winter- en zomertijd zal waarschijnlijk nog wel even doorgaan, maar voor nu kunnen we alvast voorbereidingen treffen voor de omschakeling naar de wintertijd op 27 oktober 2024