Nu de kosten voor reizen naar Europa de pan uit rijzen en “recordaantallen” reizigers naar het buitenland trekken, zelfs terwijl de dollar verzwakt, kan de traditionele zomerbestemming voor veel New Yorkers in 2024 buiten bereik liggen.

“Er is de afgelopen drie jaar zo’n enorme vraag naar reizen geweest, en veel plaatsen verhogen de prijzen,” vertelde Graham Carter, directeur van Unforgettable Travel, aan CNN. “Mensen vragen zich af: ‘Is Europa het waard?'”

Voor velen lijkt het antwoord nee te zijn.

Uit een enquête van Tito’s blijkt dat 55% van de respondenten deze zomer een staycation in of nabij hun huis plant, en de hoge reiskosten, krappe budgetten, huisdiervriendelijke accommodaties en “net zoveel plezier in hun eigen omgeving” de schuld geven.

Gelukkig voor Gothamites biedt een verblijf in de buurt een wereld van entertainment, geschiedenis en cultuur binnen handbereik — meer dan genoeg om een droomvakantie in Europa na te bootsen.

“Er zijn zoveel plaatsen om naartoe te gaan, dingen om te zien, dat zelfs reisjournalisten … amper aan de oppervlakte komen omdat het gewoon zo groot is,” vertelde Matthew Kepnes, een reisblogger en bestsellerauteur, aan The Post. “Er zijn veel mogelijkheden om een reiziger in New York te zijn.”

Met een staycation, voegde hij eraan toe, “wil je de emoties en ervaringen van reizen in je eigen stad nabootsen” — zonder de kosten van een vlucht.

Check in Londen of Parijs — zonder de stad te verlaten

“De eerste belangrijke regel van elke staycation is altijd: doorbreek je routine en ga uit je huis,” zei de in NYC gevestigde Kepnes, beter bekend online als Nomadic Matt. “Want als je een staycation in je huis houdt, eindig je gewoon met dingen zoals boodschappen doen en dergelijke.”

Om jezelf af te leiden van de berg wasgoed en de stapel afwas die je moet schoonmaken, kun je een hotel boeken om je dagelijkse routine te ontsnappen en je als een reiziger te voelen, zelfs als je slechts een paar straten van je appartement bent.

Dus neem het geld dat je anders aan vliegtickets zou hebben besteed en verwen jezelf met een van de weelderige NYC hotels die onlangs 3 Sleutels — de hoogste onderscheiding — hebben gekregen van de Michelingids.

Proef wat van Londens beste gastvrijheid door in te checken bij het geweldige Crosby Street Hotel in Soho, onderdeel van de geliefde Firmdale-groep uit de Britse hoofdstad, of vind comfort in een knusse suite in Tribeca’s Hotel Barrière Fouquet’s, de zus van het origineel in Parijs.

Je kunt zelfs helemaal uit New York vertrekken — boek een accommodatie in een kasteel, zoals het Oheka Castle op Long Island, waar de muziekvideo van Taylor Swift’s “Blank Space” werd gefilmd — of waag de korte afstand naar Tarrytown’s Castle Hotel & Spa, gebouwd om eruit te zien als een Brits-eiland fort.

Europa is waar je het vindt
Wat bezienswaardigheden betreft, is kunst altijd een goed begin, en hoewel je de nieuwste installaties in The Met of het MoMA kunt zien, zijn er meer dan 100 musea om te verkennen in de stadsdelen.

“Je wilt het gevoel hebben dat je nieuwe dingen doet, dat je ergens nieuw bent,” zei Kepnes.

“Als je niet het gevoel hebt dat je reist, eindig je met dingen die je normaal zou doen.”

Er zijn genoeg plekken in de Big Apple die je naar Europa kunnen transporteren zonder de stad en omgeving ooit te verlaten, hoewel ze misschien in een buurt liggen waar je nog nooit bent geweest.