De Britse premier Rishi Sunak heeft beloofd de wachttijden voor ambulances, waarvan de stijging tot boven de aanbevolen 18 minuten vandaag door de Labour Party werd bekritiseerd, en andere problemen in de nationale gezondheidszorg te verminderen.
Sunak zei dat er extra middelen zullen komen om de druk op spoedgevallen in ziekenhuizen te verlichten en dat de versterking van de respons op ambulanceoproepen “betere ambulancetijden mogelijk zal maken nu we herstellen van de pandemie en de druk van deze winter”.
De regeringsleider reageerde daarmee op Labour-partijleider Keir Starmer, die de hogere wachttijden in verschillende Engelse steden aan de kaak stelde, onder meer in Plymouth, waar Sunak vandaan komt.
Starmer daagde Sunak uit “niet langer uitvluchten te zoeken, niet langer anderen de schuld te geven, geen politieke spelletjes te spelen en gewoon te zeggen: wanneer gaat u deze vertragingen oplossen?
“Tijdens de ongeveer 40 minuten die deze sessies [in het Parlement] duren, bellen 700 mensen een ambulance, twee verklaren een hartaanval, vier een beroerte. In plaats van de snelle hulp die zij nodig hebben, zullen velen wachten en wachten en wachten,” waarschuwde hij.
De kritiek van de belangrijkste oppositieleider op de problemen in de Britse nationale gezondheidszorg valt samen met het begin vandaag van twee dagen van stakingen van verpleegkundigen over lonen en arbeidsomstandigheden.
Twee stakingen van 12 uur vandaag en donderdag zullen ongeveer 25 procent van de ziekenhuizen en gezondheidscentra in Engeland treffen, waardoor duizenden afspraken en procedures komen te vervallen, hoewel spoedeisende hulp en kankerbehandelingen beschermd zijn.
De vakbond Royal College of Nursing (RCN) vroeg aanvankelijk om een verhoging van 19 procent ter compensatie van het verlies aan koopkracht in de afgelopen jaren, nog verergerd door de inflatie, maar heeft toegegeven vast te houden aan de helft van dat cijfer. De regering is slechts bereid 5 procent te betalen.
“Onbetaalbare loonsverhogingen zouden leiden tot minder patiëntenzorg en meer inflatie, waardoor we allemaal armer zouden worden”, aldus minister van Volksgezondheid Steve Barclay in een artikel in de krant The Independent.
De Britse inflatie bereikte in oktober met 11,1% het hoogste niveau in 41 jaar, onder invloed van een sterke stijging van de energie- en voedselprijzen, maar vertraagde in december licht tot 10,5%.
Pat Cullen, algemeen secretaris van de RCN, zei dat de vakbond “een olijftak, in feite de hele boom, naar de regering had uitgestoken”, drong aan op heropening van de onderhandelingen en dreigde met nieuwe stakingen in februari.
De stakingen van de verpleegsters zullen worden aangevuld met die van het ambulancepersoneel.
De regering heeft de vakbonden woedend gemaakt door een wetsontwerp in te dienen dat het voor essentiële werknemers moeilijker zal maken om te staken door “minimumveiligheidsniveaus” vast te stellen voor brandweerlieden, ambulancediensten en spoorwegen.