TravelEssence organiseert reizen vanuit Nederland en België naar Australië en Nieuw-Zeeland, wat op het eerste gezicht misschien niet past binnen een duurzame levensstijl. Toch erkennen ze dat reizen over lange afstanden een impact heeft op het klimaat. Desondanks streven ze ernaar om zo duurzaam mogelijk te zijn binnen hun mogelijkheden. Ze noemen zichzelf graag de “beste slechterik” en geloven sterk dat toerisme kan bijdragen aan een duurzamere wereld door bewust te reizen.

Een van hun strategieën om dit te realiseren, is het zorgvuldig selecteren van lokale partners. Ze geven de voorkeur aan kleinschalige samenwerkingen met B&B’s en lodges in plaats van grote hotelketens. Deze kleinere accommodaties hebben minder impact op het milieu en worden gerund door lokale bewoners die vaak een groter bewustzijn hebben van het klimaat. Mensen in Australië en Nieuw-Zeeland leven meer in harmonie met de natuur, wat hun klimaatbewustzijn vergroot. Het overweldigende landschap in deze regio’s draagt bij aan het besef van de noodzaak om de natuur te beschermen.

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel ‘ecolodges’ ontstaan die duurzaamheid vooropstellen. Deze accommodaties zijn niet alleen milieubewust, maar zorgen ook voor lokale werkgelegenheid. In tegenstelling tot grote hotelketens bieden ze vaker banen aan lokale mensen, waardoor er ongeveer 5000 mensen werkzaam zijn bij de partners van TravelEssence die zich bezighouden met klimaatbewustzijn.

Het bewustzijn van duurzaamheid onder reizigers die via TravelEssence boeken, draagt bij aan een positieve spiraal in klimaatbewustzijn. Reizigers met aandacht voor duurzaamheid vinden elkaar en versterken die bewustwording, waardoor er een positieve impact ontstaat op het klimaat.