De Australische politie verzoekt twee reizigers die een vogelbekdier meenamen in de trein het exemplaar zo snel mogelijk in te leveren. Het dier kan zelf gekwetst raken, maar is ook gevaarlijk voor mensen.

Het duo werd dinsdagochtend gefilmd door bewakingscamera’s toen ze in de buurt van Brisbane in de trein stapten. Gewikkeld in een handdoek lieten ze het vogelbekdier aan andere reizigers zien en stonden hen toe het dier te aaien.

Contact met mensen kan gevaarlijk zijn, waarschuwt een politiewoordvoerder. “Het dier kan ziek worden, ziek zijn of doodgaan, hoe langer hij uit zijn natuurlijke omgeving is. Nieuwe voeding of een nieuwe omgeving is geen goed idee. Bovendien heeft hij giftige sporen die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier.”

Politieminister Martin van Queensland maakte duidelijk wat hij van de actie vindt: “Agenten zien mensen dagelijks domme dingen doen, maar dit is een heel nieuw niveau van domheid.” De twee personen zouden al geïdentificeerd zijn, maar hun verblijfplaats is nog niet bekend.

Het vogelbekdier is een van de weinige giftige zoogdieren. Mannetjes hebben giftige stekels aan hun achterpoten, die ze in de paartijd in gevechten met rivalen gebruiken. Het gif is voor mensen niet dodelijk, maar het voelt wel als een bijzonder heftige wespensteek.

De politie waarschuwt dat het duo een boete van maximaal 250.000 euro kan krijgen als blijkt dat ze het dier uit zijn natuurlijke omgeving hebben gehaald.

Uit gesprekken met medereizigers bleek dat de twee het dier aan de kant van de weg gevonden hadden en van plan waren het weer uit te zetten. De politie raadt hen echter aan liever een dierenarts op te zoeken zodat het beestje kan worden nagekeken.

Vogelbekdieren zijn te vinden in rivieren in Oost-Australië. Samen met enkele soorten mierenegel is het de enige zoogdiersoort die eieren legt.