In een recente update heeft de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de hoogste positie behaald in de Reis- en Toerismeontwikkelingsindex. De VAE heeft zijn leiderschap getoond in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika door de toppositie te behalen en wereldwijd de 18e plaats te veroveren in de index die recentelijk werd gepubliceerd door het Wereld Economisch Forum. Deze prestatie weerspiegelt de opmerkelijke vooruitgang van de VAE, met een aanzienlijke stijging van 4,4% in zijn score vergeleken met de editie van 2021, wat het land zeven plaatsen hoger in de wereldranglijst heeft gebracht.

De index, die 119 economieën omvat, beoordeelt verschillende factoren over vijf subindices, waaronder de ondersteunende omgeving, reis- en toerismebeleid, infrastructuur en diensten, natuurlijke en culturele hulpbronnen, en duurzaamheid binnen de reis- en toerismesector. De index dient als een belangrijk strategisch instrument en helpt bedrijven, overheden en internationale organisaties bij het vormgeven van de ontwikkeling van de reis- en toerisme-industrie.

De Verenigde Staten leiden de index, gevolgd door Spanje en Japan, die hun posities uit de vorige editie behouden. Opmerkelijk is dat onder de hoge-inkomenseconomieën, de VAE en Saoedi-Arabië zich onderscheiden als de enige twee landen in de top tien vanwege significante verbeteringen in hun prestaties tussen 2019 en 2024.

De regio Midden-Oosten heeft robuuste herstelcijfers laten zien, met een toename van internationale toeristen die de niveaus van voor de pandemie met 20% hebben overschreden. Bovendien hebben Europa, Afrika en de Amerika’s sterke hersteltrajecten getoond, gezamenlijk 90% van hun pre-COVID-19-activiteit herwinnend tegen 2023.

Francisco Betti, hoofd van Global Industries bij het Wereld Economisch Forum, benadrukte het belang van deze mijlpaal en benadrukte dat 2024 een cruciaal moment is voor de reis- en toerismesector. Het rapport voorspelt een wereldwijde heropleving van de toerisme-industrie, die de niveaus van voor de crisis zal overtreffen, aangedreven door verhoogde vraag, uitgebreide vluchtopties, verbeterde internationale toegankelijkheid en verhoogde investeringen in natuurlijke en culturele attracties.

Naast zijn indrukwekkende wereldwijde ranking, heeft de inzet van de VAE voor duurzame toerismepraktijken internationale erkenning gekregen. Initiatieven zoals de ontwikkeling van milieuvriendelijke infrastructuur, culturele behoudsinspanningen en gemeenschapsbetrokkenheidsprogramma’s onderstrepen de toewijding van de natie aan verantwoord toerisme. Deze holistische benadering zorgt voor een balans tussen economische groei en milieubeheer.