China heeft de visumvrije regeling voor elf Europese landen en Maleisië verlengd tot het einde van 2025. Dit programma, dat aanvankelijk voor een jaar was ingesteld, is bedoeld om het toerisme te bevorderen en internationale banden aan te halen.

Het visumvrije beleid, dat sinds begin 2024 gefaseerd is aangekondigd, stelt burgers uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland in staat om tot eind volgend jaar zonder visum het land binnen te komen. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, die in november de eerste aankondiging deed, is het doel van deze regeling “het faciliteren van de hoogwaardige ontwikkeling van de uitwisseling van personeel tussen China en het buitenland en een hoog niveau van openstelling naar de buitenwereld.”

Reizigers die onder dit proefprogramma vallen, mogen tot 15 dagen visumvrij in China verblijven.

Internationale reizen naar China herstellen nog steeds niet

Na bijna drie jaar strenge pandemiemaatregelen, waaronder verplichte quarantaines voor alle aankomsten, is het internationale reisverkeer naar China nog steeds niet teruggekeerd naar de niveaus van voor de pandemie. China had eerder visumvrije toegang toegestaan voor burgers uit Brunei, Japan en Singapore, maar deze werd opgeschort na de uitbraak van COVID-19. De visumvrije toegang voor Brunei en Singapore werd in juli hervat, maar voor Japan nog niet.

In 2023 registreerde China 35,5 miljoen binnen- en buitenlandse reizen door buitenlanders, vergeleken met 97,7 miljoen in 2019, het laatste jaar voor de pandemie.

Hoe vereenvoudigt China verder het reizen voor Europeanen?

De interesse in China als toeristische bestemming zag vorig jaar een sterke stijging onder Europeanen. Gegevens van de online reisorganisatie Trip.com toonden een toename van 663 procent in het totale aantal boekingen vanuit Europa naar China in vergelijking met 2022, en bijna 29 procent meer dan in 2019. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland behoorden tot de top 10 van bronlanden voor inkomende reizigers naar China wereldwijd.

Shanghai blijft de populairste bestemming onder Europeanen, met zijn aantrekkelijke mix van moderniteit en traditie, gevolgd door Beijing, Guangzhou en Shenzhen. Sanya, een strandstad aan het zuidelijke uiteinde van het eiland Hainan, en Chengdu – de hoofdstad van de provincie Sichuan in het zuidwesten van China – zijn opkomende bestemmingen.

Naast de nieuwe visumvrije regelingen, stimuleert het land ook inkomend toerisme door culturele en historische attracties te promoten in samenwerking met Trip.com. China verbetert ook de toeristische infrastructuur door te investeren in technologie, reisgidsen en e-betaalsystemen.