Als professor bevind ik mij op een van de vele frontlinies in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Studenten in mijn lessen hebben essays ingediend die door AI zijn geschreven en feiten verzinnen over enkele van uw favoriete nationale parken. Deze “hallucinaties” helpen me valsspelers te identificeren.

Deze essays zetten me echter aan het denken. Zou AI een goede reisagent kunnen zijn voor lezers van de National Parks Traveler? Aangezien Yellowstone het meest beroemde nationale park ter wereld is, en het park dat ik het beste ken, besloot ik ChatGPT te vragen een reisplan te ontwerpen voor een weektrip naar Yellowstone. Dat is een lange trip voor de meeste mensen, dus het zou AI uitdagen verder te denken dan wat bezoekers doen in een dag of twee – het meest voorkomende bezoek. Zoals we zullen zien, had het wat moeite.

Ik vroeg om een vakantie van een week in juli, vliegend van Chicago naar Yellowstone. Ik vroeg specifiek om aanbevelingen voor dagelijkse activiteiten en plaatsen om te verblijven. Ik vroeg ook om aanbevelingen voor restaurants. Na een tijdje met ChatGPT gewerkt te hebben, weet ik dat specifiek zijn belangrijk is.

Zoals verwacht, gaf AI mij een conventionele rondleiding door het park. Conceptueel gebruikte het de klassieke figuur-8 route die dateert uit het tijdperk van de postkoets. In tegenstelling tot de postkoetsen, begon en eindigde het echter met West Yellowstone in plaats van Gardiner. Hier is een overzicht:

Dag 1. Vlieg naar Bozeman, huur een auto en rij naar West Yellowstone.

Dag 2. Lower Loop Tour, met een vroege start.

Dag 3. Grand Canyon of the Yellowstone.

Dag 4. Mammoth Hot Springs en Gardiner.

Dag 5. Wildlife en Scenic Drives.

Dag 6. Norris Geyser Basin en het Madison-gebied.

Dag 7. Terug naar Bozeman en vlieg terug naar Chicago.

Het reisschema begint goed. West Yellowstone zou ons de kans geven om uit te rusten na de vlucht. Als we reisproblemen ervaren, missen we niets in het park. ChatGPT beval twee restaurants aan. Hoewel dit volkomen redelijke keuzes waren, liet het zowel mijn favoriete restaurant als mijn favoriete pizzeria in West weg.

De tweede dag is te ambitieus. ChatGPT beval aan om van West Yellowstone naar Old Faithful en het Upper Geyser Basin te rijden, met lunch in het Old Faithful Inn. Daar kan ik niet tegenin gaan, vooral omdat het een vroege start aanbeval. Vervolgens vertelde onze AI-reisagent ons om door te rijden naar West Thumb, Yellowstone Lake en de Hayden Valley. We zouden terugrijden om de nacht door te brengen bij Lake. Dit zou ons een juli-middag in de Hayden Valley wildlife jam doen doorbrengen.

In plaats van dat reisschema, zou ik voorstellen dat u stopt bij Lake. Mijn plan zou u tijd geven om de Upper Basin en West Thumb te verkennen, met ten minste twee bezichtigingen van Old Faithful en een fatsoenlijke kans om een van de andere belangrijke kenmerken te zien uitbarsten. U zou de volgende ochtend Hayden Valley kunnen zien, wanneer er meer dieren en minder voertuigen zijn. Dit zijn de nuances die AI schijnbaar niet kent.

Het reisschema voor dag 3 kenmerkt de Grand Canyon of the Yellowstone, met een wandeling langs het South Rim Trail en lunch in Canyon Village. Het beveelt optionele trips naar Norris Basin of de Lamar Valley aan, hoewel ik die zou overslaan omdat ze weer verschijnen op de reisschema’s voor dagen 5-6. Dit is verder een goed plan, waardoor vermoeide bezoekers wat rusttijd hebben. Energieke mensen kunnen de paden in het Canyon-gebied verkennen, de nabijgelegen meren, of Mount Washburn.