Beste Film: EEAAO maakt favorietenrol waar

Everything Everywhere All at once wint de belangrijkste prijs van de avond, hun zevende van de avond. Producer Jonathan Wang dankt de “weirdo’s” met wie hij deze film kon maken en bedankt de studio dat ze alle gekkigheid een jaar lang toegelaten hebben. In een serieuzer moment dankt hij zijn vader, “die zoals zoveel immigrantenouders al vroeg is overleden”. “Hij zou zo trots zijn geweest, niet om dit allemaal, maar omdat we in onze film uitleggen dat winst nooit belangrijker is dat een persoon en niemand beter is dan een ander.”

Daniel Kwan heeft niet veel toe te voegen omdat hij al twee keer eerder het woord mocht nemen deze avond. Hij dankt alle filmmakers in de zaal en zegt dat “het beste wat we kunnen doen is een beetje beschutting bieden tegen deze gestoorde wereld”.

Michelle Yeoh wint Beste Actrice

Michelle Yeoh zet de zegetocht van EEAAO voort met winst in deze categorie. Ze noemt haar overwinning, als eerste Aziatische actrice, symbolisch. “Aan alle kleine jongens en meisjes die op mij lijken en thuis kijken, dit is een baken van hoop, het bewijs dat als je groots droomt, je dromen kunnen uitkomen. En dames, laat niemand je ooit vertellen dat je je beste tijd hebt gehad.’

Ze draagt de winst op aan allen moeders wereldwijd, “de echte superhelden zonder wie niemand er hier geweest zou zijn”. En vooral haar eigen meoder, die in Maleisië de uitzending kijkt. “Ik neem em mee naar huis!”, belooft ze.

Comebackkid Brendan Fraser wint voor The Whale

Branden Fraser wint Beste Acteur voor The Whale. Bibberend en hevige geëmotioneerd komt het het beeldje ophalen. “Zo ziet een andere werkelijkheid er dus uit”, zegt hij in een verwijzing naar het multiversum van EEAAO.

Hij gaat in op de lange periode waarin hij nauwelijks te zien was in Hollywood. “Ik ben dertig jaar geleden begonnen in Hollywood. Het ging niet makkelijk maar ik had toen niet door welke mogelijkheden ik toen allemaal had. Totdat het ophield. Dank voor deze erkenning.”