Jean Dujardin was in Aurillac in de Cantal om “Sur les chemins noirs” van Denis Imbert te presenteren, dat op 22 maart in de bioscopen verschijnt. Een bewerking van het autobiografische verslag van Sylvain Tesson, die Frankrijk te voet doorkruiste via de kleinst mogelijke wegen. Een herbestemming van zijn lichaam na een zeer ernstig ongeluk in 2014.

In 2014 viel de schrijver-reiziger Sylvain Tesson meer dan tien meter van het dak van een chalet in Chamonix. Hij liep een ernstig hoofdletsel en meerdere breuken op en lag acht dagen in coma. Nog geen jaar later trok hij door Frankrijk langs de “diagonaal van de leegte”, dat grote deel van het land waar de bevolkingsdichtheid lager is dan elders. Een initiërende en herstellende zoektocht waarover hij vertelt in Sur les chemins noirs (Editions Gallimard). Denis Imbert brengt dit verhaal tot leven met Jean Dujardin in de hoofdrol. De film is opgenomen in de Franse Cantal, waarvan de landschappen en inwoners hun stempel hebben gedrukt op de acteur en de regisseur. De film komt op 22 maart in de bioscoop.

Tijdens een bezoek aan Aurillac om Sur les chemins noirs te presenteren, vertelde Jean Dujardin over zijn ontdekking van de streek. Een echte verliefdheid. “Ik heb een regio ontdekt. Ik had het gevoel dat de Cantal ruimtes bood voor wandelingen waar alles mogelijk was,” zegt de acteur. Ik kan me voorstellen dat ik hier volgend jaar terugkom. Ik zal waarschijnlijk in de Cantal ronddwalen en erin verdwalen”.

Denis Imbert al gewonnen door de Cantal
De regisseur, Denis Imbert, had zijn vorige speelfilm Mystères, die in 2021 uitkwam, al in de regio opgenomen. De landschappen en inwoners vond hij leuk om opnieuw te ontmoeten. “De meesten die in Mystères filmden, heb ik teruggeroepen als figuranten. Het is waar dat ik een sterke band heb met deze regio. Zelfs nu bereid ik een nieuwe film voor, ik zeg niet dat ik hem hier ga opnemen, maar ik denk erover na.

Adembenemende landschappen en verrijkende ontmoetingen voor een intiem verhaal en een reconstructie van het zelf. Het was ook een prestatie om deze 1300 kilometer af te leggen volgens de kleine zwarte paadjes op de IGN-kaarten. Van de Mercantour, tot de Creuse, de Indre-et-Loire en tenslotte de Cotentin kust, is deze film ook een gelegenheid om te luisteren naar de bewoners van deze soms vergeten gebieden, de hyperlandelijkheid tegenover de grote steden.