Jonge Indiërs zijn de drijvende kracht achter de toename van het aantal Indiase toeristen in Thailand, waarbij Airbnb een stijging van meer dan 60 procent jaar-op-jaar in boekingen door Indiase gasten en toeristen naar Thailand rapporteert tussen 2022 en 2023. Deze interesse, die met name opviel tijdens de recente lange weekenden van Holi en Pasen, leidde tot een toename van meer dan 200 procent in zoekopdrachten naar Thaise accommodaties door Indiase reizigers tijdens deze periodes.

De stijging in reisinteresse wordt voornamelijk gedreven door de jongere demografie van India. Generatie Z en Millennials, die het grootste deel van de Indiase bevolking uitmaken, waren goed voor 80 procent van de Airbnb-boekingen naar Thailand in 2023.

Volgens gegevens van het Thaise Ministerie van Toerisme en Sport is India de op vier na grootste inkomende markt voor Thailand. De recente toename in reizen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder het visumvrije beleid van de Thaise overheid voor Indiase burgers, dat is verlengd tot 11 november 2024, en de beschikbaarheid van talrijke dagelijkse rechtstreekse vluchten. Dit beleid heeft de reisbarrières aanzienlijk verlaagd, waardoor Thailand een nog aantrekkelijkere bestemming is geworden voor Indiase toeristen.

De populairste bestemmingen voor Indiase reizigers op Airbnb zijn een mix van bruisende steden en strandlocaties. Bangkok, Phuket, Chiang Mai, Krabi en Koh Samui zijn de top vijf bestemmingen. Het type reizigers en hun voorkeuren wijzen op een breed spectrum aan reisinteresses. Duo- en soloreizigers vormden het grootste segment, terwijl kleine groepen (3-5 personen) en middelgrote groepen (5+ personen) het snelst groeiden, met stijgingen van respectievelijk ongeveer 67 procent en 68 procent jaar-op-jaar in 2023.

Amanpreet Bajaj, Airbnb’s General Manager voor Zuidoost-Azië, India, Hongkong en Taiwan, reageerde op de trend en zei: “Reizigers uit India tonen hun liefde voor Thailand met een groeiende interesse in het verkennen van bestemmingen door het hele land. We zien Indiase gasten niet alleen de topbestemmingen bezoeken, maar ook minder bekende gebieden verkennen, waardoor een inclusievere vorm van toerisme in Thailand wordt bevorderd die economische kansen spreidt naar meer mensen op meer plaatsen.”

Indiërs drijven nu ook de wereldwijde toerismemarkt aan, aangezien veel landen, vooral in Azië, visumvrij reizen voor Indiase toeristen hebben aangekondigd.