Naast dat het dit jaar de gaststad is – een eeuw na de eerste keer dat het de Spelen organiseerde – zal de Lichtstad veel iconische lokale bezienswaardigheden transformeren in sportlocaties van 26 juli tot 11 augustus. Ongelooflijk genoeg zal er beachvolleybal plaatsvinden onder de Eiffeltoren, boogschieten bij Les Invalides, skateboarden op Place de la Concorde, marathonzwemmen en triatlon bij Pont Alexandre III, taekwondo in het Grand Palais, snelwandelen en fietsen bij Trocadéro, paardensport en moderne vijfkamp in het Paleis van Versailles, en watersporten zoals kanoën op de Seine (waar trouwens ook de openingsceremonie zal plaatsvinden – een iconisch moment op zich omdat het de eerste keer in de Olympische geschiedenis is dat deze ceremonie buiten een stadion wordt gehouden). Met bijna 10 miljoen bezoekers – inclusief de 10.000 atleten die in 32 sporten zullen strijden – wordt verwacht dat Parijs vol zal zijn, wat de reden is dat je eigenlijk gisteren had moeten beginnen met plannen. Of, weet je, vier jaar geleden. Hoe dan ook, het is een goed moment om onze haute gids te bekijken, die je zou moeten helpen bij het stroomlijnen van waar te verblijven, spelen, wijn drinken en dineren zo luxe mogelijk in Parijs.

Hotels

Enkele van de meest glamoureuze hotels ter wereld bevinden zich natuurlijk in Parijs. Wie heeft er niet van gedroomd om te verblijven in The Ritz, Plaza Athénée, George V, Le Meurice, Le Royal Monceau, Le Bristol of het Saint James? We zullen altijd van deze hotels houden – ze zijn klassiekers met een reden – maar in de geest van de Spelen van dit jaar, die vier geheel nieuwe categorieën hebben geïntroduceerd met breakdance, sportklimmen, skateboarden en surfen, besloten we de heetste nieuwe hotelspelers in de Stad van de Liefde te belichten (ja, het heeft meerdere bijnamen). Dus, beste Olympische liefhebbers, mogen we nu de nieuwe garde presenteren!

Le Grand Mazarin

Le Grand Mazarin is, zoals het hoort, een hotel dat net zo chic is als de buurt waarin het zich bevindt: Le Marais. Martin Brudnizki was de perfecte ontwerper om de artistieke, elegant overdreven sfeer te creëren, die doet denken aan de literaire salons van de 17e eeuw in Le Marais, waar de dames van de hoge samenleving bijeenkomsten organiseerden in hun privé-herenhuizen. Op het terrein zijn er 61 kamers en suites; een restaurant, Boubalé, dat Asjkenazische gerechten serveert dankzij de met Michelin-ster bekroonde Israëlische chef-kok Assaf Granit; een geheime wintertuin; wellnessruimte; cabaret; en een zwembad, die allemaal de weelderige en intieme visie van de ontwerper weerspiegelen via antieke meubels, vintage voorwerpen, schelpen ingebed in het behang of op maat gemaakte tapijten met barokke details. In de lobby van het hotel staat een trouwkast die typerend is voor het Europa van de 19e eeuw, ontdekt door Brudnizki zelf in Engeland. 17 Rue de la Verrerie, 75004

Maison Proust, Hotel & Spa La Mer

Maison Proust, een stijlvol hotel met 23 suites in Le Marais, is precies het eerbetoon aan de grote literaire schrijver van de 20e eeuw, Marcel Proust, dat Parijs niet wist dat het nodig had. Het is een Belle Epoque wonderland, maar omdat het zich bevindt in een herenhuis met zes verdiepingen, geeft Maison Proust niet de traditionele hotelvibes. Elke kamer, ontworpen door Jacques Garcia, is vernoemd naar een muze of vriend van de schrijver, van Napoleon tot actrice Sarah Bernhardt, allemaal ingericht met zijden patronen, geborduurde stoffen en opvallende kunst. Er zijn ook persoonlijke Proust-accenten hier, zoals een brief die hij stuurde aan prinses Soutzo. Het zou een vergissing zijn om de prachtige wintertuin met glazen dak, de verbluffende bar, lounge – theatraal verlicht met fluwelen gordijnen, antieke spiegels en kristallen kroonluchters – evenals een tweede lounge met een koepelplafond met een bladgouden zon, gemodelleerd naar de Opéra Garnier, niet te noemen. Er is ook een magnifieke bibliotheek met meer dan 1.000 zeldzame boeken en een Moorse stijl spa met een verwarmd zwembad, hammam en sauna. Dus, ter ere van Prousts beroemde meesterwerk, Op Zoek Naar Verloren Tijd, kunnen we alleen maar zeggen dat we graag hier keer op keer verdwalen. 26 Rue de Picardie, 75003

La Réserve Paris

Op een schaal van fabulositeit is La Réserve Paris een 10. Slechts een straat verwijderd van de Champs-Élysées en het Grand Palais, kan de locatie nauwelijks beter. Plus, deze schoonheid, nog een juweeltje bedacht door de wereldberoemde ontwerper Jacques Garcia, is gehuisvest in een 19e-eeuws gebouw dat ooit eigendom was van de familie van de hertog van Morny, de stiefbroer van keizer Napoleon III. Het is dienovereenkomstig elegant, met prachtige marmeren open haarden en rijke stoffen wandbekleding. Het is ook discreet, omdat het slechts 15 kamers en 25 suites heeft.