De aanpassingen aan het dure en ingewikkelde Franse pensioenstelsel zijn volgens de regering noodzakelijk. Volgens haar is het anders niet meer op te brengen vanwege het groeiende aantal gepensioneerden.
Macron en Borne vreesden dat hun pensioenplan het niet zou halen als het parlement erover zou stemmen. De regering heeft geen meerderheid in de Franse Tweede Kamer.
Daarom omzeilde de regering het parlement met grondwetsartikel 49.3, ook wel bekend als de ‘nucleaire optie’. Die is al honderd keer eerder ingezet, maar nog nooit voor zo’n omstreden onderwerp.
Motie van wantrouwen haalt het net niet
Alleen een val van de regering kan de wetgeving nu nog blokkeren. Maandag probeerden parlementariërs dat via twee moties van wantrouwen, waarvan één heel dichtbij kwam. Uiteindelijk kreeg het voorstel de steun van 278 parlementariërs. Dat waren er negen te weinig om de regering ten val te brengen.
Tegenstanders stellen dat de hervormingen onrechtvaardig en onnodig zijn. Bij eerdere protesten tegen de pensioenplannen gingen tot ruim een miljoen mensen de straat op.
De protesten van afgelopen nacht leken minder groot te zijn. Desondanks hield de politie alleen al in Parijs zo’n 234 mensen aan. Een groot deel van hen werd aangehouden wegens vernieling en brandstichting.
In het zuidwesten van het land werden benzinepompen geplunderd, vuilniscontainers in brand gestoken en wegen geblokkeerd. In steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Nantes, Rennes en Lyon was het lang onrustig. In het hele land raakten zeker tien agenten gewond. Donderdag wordt een nieuwe landelijke actiedag met stakingen verwacht.