Voor de 95ste keer worden vannacht de Oscars uitgereikt in Los Angeles.

  • De meeste nominaties zijn voor ‘Everything, Everywhere, All at once’, dat elf keer kans maakt
  • De Duitse oorlogsfilm ‘Im Westen Nichts Neues’ deed het met 9 nominaties goed voor een niet-Engelstalige film
  • Nederlandse kandidaten zijn er niet, wel maakt het Belgische ‘Close’ nog kans
  • De uitreikingsceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden op FilmBox, vanaf 00.25 uur

De eerste sterren komen aan

De eerste sterren komen aan bij het Dolby Theatre in Hollywood. Er is dit jaar geen rode loper, maar een champagnekleurige, omdat volgens de producenten van de show de belichting van de arriverende sterren dan beter uitkomt. Het is voor het eerst sinds 1961 dat de loper niet rood is.

Presentator Jimmy Kimmel zag in de nieuwe kleur een garantie dat de infame klap van Will Smith vorig jaar niet herhaald zal worden: “Deze kleur laat zien hoe zeker we ervan zijn dat er geen bloed zal vloeien.”

Meer aandacht in Hollywood voor Azië

Als er één thema dit jaar de overhand heeft in de voorbeschouwingen over de filmprijs, dan zijn het wel de hoge ogen die films met Aziatische invloeden gooien dit jaar. Niet alleen Everything, Everywhere, All at once, maar ook de nominatie voor Hong Chau uit The Whale en Pixars Turning Red. Als er voor dit soort films na de baanbrekende winst van Parasite in 2020 een grotere markt is, dan komt dat mede door de generaties van regisseurs, acteurs en actrices die dit kantelmoment voorgingen, zegt CinemAsia-directeur Jia Zhoa.

Terugbik: de nominaties

Everything, Everywhere, All at once maakt kans op elf Oscars, waaronder Beste Film, Regie, Actrice (Michelle Yeoh) en Mannelijke Bijrol (Ke Huy Quan). Maar omdat de competitie in een aantal categorieën sterk is (Angela Bassett zou zomaar Jamie Lee Curtis kunnen verslaan, Cate Blanchett is een reëele kanshebber naast Yeoh), zou de grote winnaar vannacht wel eens uit Europa kunnen komen: oorlogsfilm Im Westen Nichts Neues kreeg negen nominaties, bijzonder veel voor een niet-Engelstalige film.

Voor Beste Acteur lijkt de race te gaan tussen Elvis‘ Austin Butler en comeback-kid Brendan Fraser voor The Whale. Nederland heeft geen kanshebbers meer, al maakt producent Topkapi uit ons land nog wel kans met het Belgische Close.